Grenouillette

Opdracht

Nieuwbouw van 66 appartementen rond een centraal binnengebied en 2 KMO-eenheden

Fase

Uitvoering gestart in april 2023

Bruto Oppervlakte (Bovengronds)

11.237 m²

Locatie

Waterranonkelstraat, 1130 Haren

Opdrachtgever

BGHM en In Advance

Samenwerking

  • Samenwerkend architect : Architectenbureau LD2
  • Aannemer : In Advance
  • Stabiliteit : Studiebureau Matriche
  • Speciale technieken en EPB : Sweco
  • Veiligheid en gezondheid : Mommaerts Safety
  • Akoestiek : D2S International

Dit wedstrijdproject bestaat uit de bouw van sociale woningen in een OGSO-zone (ondernemingsgebieden in een stedelijke omgeving). Het is gelegen rond een groot binnengebied dat naar het zuiden is gericht.

Het project ligt langs een spoorweg in een industrieel gebied. Wonen- en KMO-activiteiten moeten hierbij harmonieus ontworpen worden, met zowel aandacht voor privacy als voor de functionele noden van elke gebruiker.

Het residentieel gebouw loopt trapsgewijs omhoog naar de straatzijde, en antwoordt op deze manier op de akoestische studie die ons wijst op de geluidsoverlast veroorzaakt door de spoorweg aan de westzijde. De KMO-units bevinden zich aan de straatzijde, met een directe toegang tot de laad- en loszones. De trapvormige volumes en het gebruik van baksteen voor de gevels zorgen voor een architectonische eenheid tussen de woningen en de KMO-units.

Het gebogen residentieel gebouw en de KMO-units vormen als het ware een scherm rond het groene binnengebied. Een scherm tegen geluidsoverlast, dat tevens zorgt voor een afsluiting van de straat en zijn industriële omgeving.

Groendaken (met zonnepanelen) zorgen samen met een groot buffer- en recuperatiebekken in de ondergrondse parking, voor een duurzaam regenwaterbeheer. Het centraal gelegen groene binnengebied is aangelegd met verschillende inheemse planten en bomen. Alle woonkamers kijken uit op dit binnengebied, aangelegd met meerdere wadi’s. Dit alles draagt bij tot de biodiversiteit van het terrein.