Over ons

Silhouet architects is een jong bureau met een rijke geschiedenis en een pak ervaring. Jong, geboren in 2023, maar met de ervaring van Architectuurbureau Lowette (opgericht in 1990 door architect Karel Lowette) en het latere Lowette & Partners (2014), wanneer ingenieur-architect Sigrid Banck en architect André Gérardy mee aan boord kwamen. Vandaag tekenen ze samen met ingenieur-architect Shawnee Weynants en architect Florianne Van fraeyenhoven met Silhouet architects voor een vernieuwde dynamiek met dezelfde flexibiliteit en kwaliteit. Uiteraard kunnen zij hierbij rekenen op een gemotiveerd team van architecten, met kennis van zaken.

Silhouet architects is uw partner voor projecten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en zijn randgemeenten in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een gedetailleerde kennis van de specifieke wet- en regelgeving en een uitgebreid netwerk aan zowel Nederlands als Franstalige kant zijn hierbij een troef. Klanten kunnen bij ons terecht voor zowel renovatie als nieuwbouw van residentiële, commerciële en retailprojecten, met een voorkeur voor het koppelen van verschillende functies.

Dit alles pakken we integraal aan; we zijn de verbindende factor tussen onze klanten, studiebureaus, overheidsinstanties, aannemers en fabrikanten om te komen tot een kwalitatief en duurzaam project.

Ontdek hier alvast enkele van onze referentieprojecten.

Onze aanpak

Onze transparante en open manier van werken begint met de belofte dat we de coördinatie van ieder project van begin tot einde voor u begeleiden. Elk project krijgt een projectverantwoordelijke die -in tandem met een van onze vijf partners- het ganse traject uw aanspreekpunt is en blijft.

We beschouwen ieder project als uniek, waarbij we de totstandkoming ervan zien als een intensieve samenwerking met de opdrachtgever, maar ook met de betrokken stedenbouwkundige diensten en overheden, studiebureaus (stabiliteit, akoestiek, energie,…) en de uitvoerders van het project. Met ons professioneel, meertalig en multidisciplinair team streven we telkens naar duurzame en haalbare ontwerpen die een meerwaarde creëren voor de bouwheer, de omgeving en de dagelijkse gebruiker van het ontwerp.

Ieder project kent meestal een vijftal fases, iedere fase wordt door ons nauwgezet opgevolgd en begeleid.

 • 1

  HAALBAARHEIDSSTUDIE

  Bij grotere projecten wordt er op basis van beperkte gegevens een snelle oppervlakte- en volumestudie en raming gemaakt om na te gaan of een project op een bepaald terrein interessant is om verder in detail te onderzoeken.

 • 2

  VOORONTWERP

  Met de opmetingsplannen en uw voorkeuren gaan wij, op basis van onze kennis van de wetgeving en de resultaten van het reeds gevoerde overleg met de stedenbouwkundige instanties, in onderling overleg een ontwerp maken. Wanneer het voorontwerp vast ligt, trekken we opnieuw naar de stedenbouwkundige diensten. Zo zijn deze perfect op de hoogte van wat er zal aangevraagd worden. Op deze manier staat niemand voor verrassingen.

 • 3

  STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING

  Na een laatste aanpassing van de plannen maken wij alle nodige documenten op om de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag in te dienen. Op dit moment schakelen we ook een EPB-adviseur en de nodige studiebureaus in. We volgen de vergunningsprocedure nauwgezet op, zijn aanwezig en leggen het project uit op de mogelijke overlegcommissie en houden regelmatig contact met de administratie. Zo voorkomen we in deze fase onnodig tijdverlies. Voor het effectief bekomen van de vergunning zijn wij uiteraard afhankelijk van de bevoegde overheden.

 • 4

  AANBESTEDINGSDOSSIER

  De opmaak van het aanbestedingsdossier houdt in dat er een lastenboek, meetstaat en gedetailleerde plannen gemaakt worden zodat verschillende aannemers op basis hiervan een offerte kunnen opmaken. We vergelijken, informeren en corrigeren tot de offertes vergelijkbaar zijn. Na overleg kan dan het contract tussen u en de meest interessante aannemer afgesloten worden.

 • 5

  UITVOERING/ WERF

  Silhouet architects volgt uw project nauwgezet op, van het eerste kennismakingsgesprek tot de laatste steen. Wanneer de werken starten, start de voor het project gepaste opvolging en brengen we wekelijks een werfbezoek. Telkens wordt een werfverslag opgemaakt, de vorderingsstaten en de facturen worden gecontroleerd, we zorgen voor een correcte voorlopige oplevering en, als laatste, een overdracht van de werken.

Ons team

Karel Lowette

Architect, Senior partner, passie voor koken, reizen en familie
Sigrid Banck

Sigrid Banck

Ingenieur architect, Senior partner, passie voor reizen en gezellige onderonsjes met vrienden en familie
André Gérardy

André Gérardy

Architect, Senior partner, passie voor (oude en hedendaagse) baksteenarchitectuur en elektronische muziek
Shawnee Weynants

Shawnee Weynants

Ingenieur architect, Junior partner, passie voor kickbox, reizen en mode
Florianne Van fraeyenhoven

Florianne Van fraeyenhoven

Architect, Junior partner, passie voor skiën, koken en reizen

Marzieh Mazrouei

Architect, passie voor Kunst
Liesse Swinnen

Liesse Swinnen

Ingenieur architect, passie voor DIY en zoete gerechtjes

Jeanne Mujawamariya

Architect, passie voor natuur, wetenschap, kunst, reizen en muziek
Sara Thiran

Sara Thiran

Architect, passie voor keramiek, natuur en reizen
Héline Haji

Héline Haji

Architect, passie voor zingen
Isra Abdelaoui

Isra Abdelaoui

Architect, passie voor het ontdekken van nieuwe culturen, koken en meubeldesign
Fatiha Tadjadit

Fatiha Tadjadit

Architect, passie voor duiken
Alice Sindelarova

Alice Sindelarova

Ingenieur architect, passie voor dansen, schetsen en lekker eten
Sander Despriet

Sander Despriet

Architect, passie voor wandelen, koken en geschiedenis

Julien Sirot

Architect, passie voor tekenen, DIY en reizen

Ellen Sanders

Ingenieur architect, passie voor reizen, mode en kunst

Aurélie Checchi

Architect, passie voor sport, reizen en goede muziek
Kadhija Ahbayti

Khadija Ahbayti

Administratie, passie voor het schrijven en tekenen