Boghossian

Opdracht

Herwaardering van een leegstaand industrieel complex in het hart van Molenbeek. Renovatie en reconversie van de gebouwen naar woningen (28) en economische activiteiten

Fase

Stedenboukundige vergunning verleend in februari 2024

Bruto Oppervlakte (Bovengronds)

4.586

Locatie

Reimond Stijnsstraat 85, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Opdrachtgever

Park Avenue Properties NV

Samenwerking

  • Stabiliteit : Studiebureau Matriche
  • Speciale technieken : Studiebureau Bogaerts

De rode leidraad doorheen dit project is het zoeken naar de juiste technische oplossingen en materialen teneinde de bestaande Art-Deco structuur en uitstraling te behouden en op te waarderen.

Zo worden bepaalde stabiliteitsproblemen opgelost door te werken met ontdubbelde gevels in houtskeletbouw. Voor de gevelbekleding wordt gerefereerd naar zowel industriële als Art-Deco materialen,  door het toepassen van een baksteen-look in een lichte kleur.

Op vraag van de bouwheer krijgen de leegstaande gebouwen een grotendeels residentiële functie. Het ontwerp rond de inrichting van de gemeenschappelijke buitenruimtes en de circulatiezones voor de verschillende gebruikers krijgen hierbij bijzondere aandacht.

Het waterdoorlaatbaar maken van de site en het vergroenen ervan, stelde het behoud van bepaalde bestaande volumes in vraag. Door het afbreken van enkele volumes, wordt ruimte en openheid gecreëerd die het mogelijk maakt om het architecturaal patrimonium van de behouden en gerenoveerde volumes nog meer in de kijker te zetten.

De binnentuinen, gaande van semi-openbaar naar privé, bieden een uitnodigend en veilig gevoel aan de toekomstige bewoners. De binnenplaats is geconcipieerd als een hedendaagsbegijnhof; het idee van uitwisselen en samenleven wordt aangemoedigd onder de bewoners.