AVA Molenbeek

Opdracht

Renovatie van de AVA winkel en parking, optimalisering van leegstaande ruimtes tot co-working space, binnenparking en een appartement

Fase

Uitvoering gestart in april 2023

Bruto Oppervlakte (Bovengronds)

3.777 m²

Locatie

Koolmijnenkaai 82, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Opdrachtgever

AVA International

Samenwerking

  • Branding and interior design : WeWantMore Design Studio
  • Stabiliteit : Studie 10
  • EPB : Studiebureau Van Reeth
  • Speciale technieken : DBL concepts
  • Aannemer : Tibor Construct
  • Veiligheid : EVEKA

De opdracht luidde: renoveer de bestaande winkel en activeer de leegstaande verdiepen. Het gebouw wordt hierbij volledig gestript tot de ruwbouw om zijn karakteristieke betonstructuur van balken en kolommen terug in de kijker te zetten. Hierdoor kan ook de huidige gesloten zijgevel naar de parking maximaal opengetrokken worden om er een kwalitatieve gevel van te maken.

De betonstructuur van het gebouw vertaalt zich in de gevel naar een raster van horizontale en verticale aluminiumcomposietstroken. De vlakken binnen dit raster liggen wat naar achter, en worden opgevuld met oranjerode baksteen en zwart buitenschrijnwerk of worden gewoon opengelaten.

Intern worden de leegstaande lokalen op de eerste en tweede verdieping ingericht als co-work kantoorruimtes, rond een nieuwe open patio die de bestaande vide in de winkel afsluit.

De bestaande inpandige parking op de eerste verdieping wordt opnieuw in gebruik genomen. Op de tweede verdieping, aan de straatkant, voorziet het project een groot vierkamerappartement met zicht op het Kanaal en een bijhorend terras.

De buitenparking wordt maximaal vergroend en waterdoorlatend gemaakt. Het regenwater dat niet in het gebouw wordt hergebruikt, wordt gebufferd in een infiltratiebekken onder de parking. De gerenoveerde toegangshelling naar de binnenparking, overkraagt de toekomstige park- en wandelzone van de Kleine Zenne, waar ons project op aansluit, om zo een doorgang te creëren van het park naar het Kanaal.