ALDI Schaarbeek

Opdracht

Sloop van een bestaande winkel en parking, en bouw van een nieuwe Aldi-winkel met een semi-ondergrondse parking en 9 appartementen

Fase

Uitvoering gestart in januari 2024

Bruto Oppervlakte (BovengronDs)

2.834

Locatie

Hoek tussen de Wijnheuvelenstraat 249 en de Van Hoordestraat, 1030 Schaarbeek

Opdrachtgever

ALDI NV

Samenwerking

  • Stabiliteit : Stabilogics
  • Speciale technieken : Poly-Tech
  • EPB en veiligheidscoördinatie : Groep Dirk De Groof
  • Akoestiek: D2S International
  • Bodemonderzoek: Witteveen+Bos
  • Algemene Aannemer: Van Poppel

In 2016 besloot Aldi om het vervallen en te kleine gebouw op de hoek van de Van Hoordestraat en de Wijnheuvelenstraat in Schaarbeek  te  vervangen.

Naast de slechte staat van het gebouw waren er nog andere problemen. Zo moest er geleverd worden via een loskade langs de smalle Van Hoordestraat die meestal door wildparkeerders geblokkeerd werd. In 2008 werd de laad- en loskade via de klantenparking (aan de voorkant van de winkel) bereikbaar gemaakt, maar dit bracht andere moeilijkheden met zich mee.

Het nieuwe project stelt de nodige oplossingen voor en biedt bovendien antwoord op de door de stedenbouwkundige diensten geformuleerde opmerkingen. Zo wordt het huidige gebouw afgebroken, komt er een half-ondergrondse parking met erboven een handelsruimte van zo’n 1.000 m² en een opslagplaats van 200 m². Op de winkel komen 9 ruime doorzonappartementen van verschillende grootte, die voldoen aan de passiefbouwnormen (EPB 2015).

De groene buitenruimtes op het dak van de winkel fungeren als ontmoetingsplek voor de bewoners en bieden ook toegang tot enkele woningen.

Gezien het gebouw niet het volledige perceel inpalmt, ontstaat er een open ruimte binnen in het bouwblok die beschikbaar wordt gesteld als tuin voor het winkelpersoneel.