Leonidas

Opdracht

Verbouwen van een kantoorgebouw tot wooneenheden (79) en een handelsruimte

Fase

Opgeleverd in 2016

Bruto Oppervlakte (Bovengronds)

5.610 m²

Locatie

Antoine Dansaertstraat 121-123, Papenvest 12, 1000 Brussel

Opdrachtgever

StudentLife

Samenwerking

  • Samenwerkend architect : Plusoffice architects
  • Stabiliteit : Ingenieursbureau Concreet
  • EPB : Axis Engineering
  • Aannemer : Nelis Bouwonderneming

Het vroegere kantoorgebouw van Leonidas, een voormalig stadskanker in het centrum van Brussel, werd tot op zijn betonnen skelet afgebroken en omgevormd tot 79 hedendaagse wooneenheden en een commerciële ruimte.

Het gebouw bestaat uit twee afzonderlijke delen met elk hun eigen circulatie: studio’s op de onderste drie verdiepingen en appartementen op de bovenste vijf. De twee delen functioneren onafhankelijk van elkaar en hebben elk hun eigen toegang.

De bestaande knik van de straat in de Papenvest wordt versterkt door een ‘dansende’ voorzetgevel, bekleed met witte solid surface panelen. Door de -soms afgeschuinde– dagkanten van de ramen met goudkleurige panelen te bekleden, wordt het spel van diepte en schaduwen in de gevel versterkt. In de verhoogde dikte van de gevel ontstaan verschillende soorten ruimtes, al naargelang de diepte van de gevel op die plaats: een vensterbank, een zitbank of een terras.

In het binnengebied werd de bestaande constructie opengebroken om licht te brengen tot op het gelijkvloers, en een binnentuin met intensieve begroeiing te creëren. Het dak van de studio’s in het binnengebied kreeg ook een intensieve begroeiing, wat de woonkwaliteit van het (kleine) bouwblok verhoogt.

De achtergevel van het hoofdgebouw werd opengewerkt met terrassen. Voor de afwerking werd gekozen voor lichte kleuren en hout, wat voor een warme en lichte sfeer zorgt. Gekleurde afscheidingen tussen de terrassen geven identiteit aan de verschillende woningen.

Binnen wordt de intrinsieke schoonheid van het oorspronkelijke gebouw bewaard door zoveel mogelijk van de betonstructuur zichtbaar te laten.